Istoria Pijamalelor si Tendintele de schimbare suportate in timp
De-a lungul anilor pijamalele au trecut de la inexistenta la omniprezenta, de la formal la obisnuit, de la camasa de noapte la indispensabili si de la un singur sex la unisex.
Pijamaua a ajuns una dintre cele mai versatile piese vestimentare, fiind purtata de toata lumea, indifferent de sex, varsta sau religie.
Schimbarile suferite in timp de aceasta piesa vestimentara au fost cauzate nu doar de schimbarea preferintelor sau a stilului, ci multe schimbari au fost cauzate de necesitate, fie din cauza tehnologiei, a razboiului sau doar a unui decor simplu.
Pijamalele ca piese vestimentare isi au originea in vechea Indie, unde in prima faza nu au imbracat formele corpului, fiind foarte lejere si avand in talie un snur sau un elastic. In Europa au fost introduce deabia in jurul anilor 1800.
Inclusiv cuvantul pijama a fost imprumutat in anul 1800 de la hindustani pāy-jāma (پاجامہ, पाजामा), imprumutat la randul lor din persană pāy-jāmeh پايجامه literalmente 'Picior haină'. Pijamalele la origine au fost compuse din pantaloni largi realizati din material usor, cu talie scurta purtati de obicei de musulmani in zona Indiei si adoptati mai tarziu in Europa, in timpul dominatiei societatii din India de Est.
Putem spune ca utilizarea pijamalelor o datoram intr-o mare parte colonistilor britanici care au influentat lumea occidentala in perioada Victoriana. Pijamalele au fost introduse in Anglia ca ‘imbracaminte lounging’ inca din secolul al XVII-lea, cunoscute mai tarziu ca pantaloni mogulari (Beaumont și Fletcher). Inclusiv cuvantul pijama (ca si jamahii pai, paie-jams cu variantele aferente) este inregistrat in limba engleza din prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Aceste piese vestimentare au inceput sa devina parte comuna a modei, aproximativ din anul 1870.
In prima faza ‘traditionala’, pantalonii trebuiau sa fie albi, pentru a rezista la tot ceea ce se fierbea si se inabusea, deoarece colorantii erau pretiosi la acea vreme, si nu se dorea a fi consumati pe aceste obiecte ascunse.
Pijamalele traditionale era o combinative de bluza cu nasturi si pantaloni fabricate din tesaturi moi, cum ar fi flanelul sau bumbacul usor.
Chiar daca astazi exista tot ce ne putem imagina in materie de pijamale, de la culori pline, carouri, varietati de boxeri si bikini, vom gasi inca o oarecare nostalgie, atunci cand vine vorba de materialul care este folosit in producerea lenjeriei si a culorilor folosite. Aproape fiecare colectie de lenjerie intima include cel putin un set de chiloti albi, sau pijamale cu reminiscente albe care au la origine segmental lenjeriei de corp.
Asa cum sa amintit si mai sus ‘pijamaua’ are radacini inclusive in poporul Persan (din cuvantul person ‘paejama’), care se refera mai mult la o imbracaminte de picior. In partea de Est a Imperiului Otoman, barbatii purtau pijamale facute de obicei din lenjerie egipteana prevazute cu o tunica cu captuseala, asemenea unei imbracaminti standard.
Cu timpul acest trend a luat o intorsatura extraordinar de mare. Incepand cu anii 1920 femeile americane au inceput sa caute transforamrea acestor piese vestimentare dedicate in exclusivitate in aceea vreme somnului si odihnei. Astfel de la pantalonul larg si de la bluza cu nasturi, sa ajuns la costume pentru dormit, foarte atragatoare, care treptat sau transformat in salopete si nu numai ce urmareau silueta corpului, sau evidentiind zonele senzuale a femeii. Sa ajuns la crearea unor pijamale fara maneci, cu umerii goi sau chiar cu un pantaloon scurt, care puneau in evident formele corpului.
Cu timpul pijamaua a iesit din zona de noapte, transformandu-se incet in haine confortabile inclusive pentru casa. Astfel aceste piese au inceput sa fie realizate din tesaturi noi, culori noi si o abordare noua care punea accentul de data aceasta pe confort si design.
Moda a inceput sa se schimbe astfel femeile bogate au ajuns sa petreaca chiar si o jumatate din zi in asa zisele haine de noapte (actualele pijamale sau piese de imbracaminte 'homewear'), acest lucru fiind nu doar confortabil ci si ‘chic’ , la moda sau in trend.
Mai mult in vremea anilor 20-30, pijamaua s-a transformat intr-un obiect de lux, aceste piese incepand sa fie purtate in statiunile exclusiviste de la malul marii, sau chiar pe plaja.
Odata pornita aceasta moda, pana la trendul de a aduce pijamalele in strada a mai fost un scurt pas. Astfel in anii 1900, designerul francez Paul Poiret a lansat colectia de pijamale din matase, ce asa cum banuim déjà putea fi purtata in timpul zilei, in public, fiind considerate tinute lejere, casual si la moda.
Mai tarziu deja in acest trend incep sa fie implicate nume tot mai grele, astfel in 1920 Coco Chanel, a reusit sa faca femeile sa renunte la camasa lunga de noapte, introducand ca si noutate pijamalele realizate din satin si matase, compuse de data aceasta din camasa de noapte si pantaloni.
Trendul pijamalelor expuse in public a fost foarte repede adoptat inclusive de partea Asiatica a lumii, acolo unde si in prezent este perfect normal ca oamenii sa poarte pijamale pe strada, pijamalele asa numite Kigurumi, costume tip salopeta care infatiseaza animale. Atat in China cat si in Japonia exista acest obicei, intalnind in mod sigur oameni imbracati in pijamale prin cartiere.
Datorita acestei tendinte in anul 2006, in Emiratele Arabe Unite sa interzis ca lucratorii din administratia publica locala sa poarte pijamale la locul de munca. Astfel de masuri au mai fost luate si in alte parti ale globului, astfel in 2010, un supermarket din lantul Tesco, Marea Britanie, a interzis accesul in magazine a cumparatorilor care sunt imbracati in pijamale.
In 2012 in Louisiana, un comisar a propus o lege prin care oamenilor le era interzis complet purtarea de pijamale in public.
Asa cum timpurile se schimba, si oamenii se schimba, moda se schimba, abordarea, conceptele si tendintele se reinterpreteaza permanent.
Chiar daca exista o teorie cu privire la aparitia pijamalelor, aceea ca oamenii purtau pijamale pentru a se proteja de paduchi, aceasta teorie a fost spulberata. Adevarul cu privire la aparitia pijamalelor este faptul ca de obicei, dormitoarele nu erau incalzite, astfel oamenii erau nevoiti sa aibe o imbracaminte pentru noapte.
Odata cu incalzirea dormitoarelor, odata cu cresterea confortului, pijamalele au inceput sa-si piarda din utilitate, devenind tot mai mult piese de moda, care dau un plus de confort persoanei care le poarta dar si o bucurie olfactiva partenerului de viata, deoarece actualele pijamale scot in evidenta si sublineaza liniile senzuale ale corpului.
Astazi exista extraordinar de multe variatii de stil cu privire la pijamale, astfel exista pijamale cu maneci scurte sau pijamale de vara, pijamale lungi sau pijamale pentru sezonul primavara / toamna, pijamale groase de iarna, pijamale dintr-o singura piesa sau salopete, pijamale care incorporeaza diverse material, camasi de noapte sau jachete pentru somn.
Dincolo de confortul pe care ni-l confera fiecaruia dintre noi pijamalele, piata actuala este intr-o crestere continua pentru imbracamintea comoda, extreme de confortabila, care se pare ca devine tot mai pe plac publicului larg.
In timp ce aceste piese vestimentare au evoluat odata cu obiceiurile si tehnologia sociala, exista inca un iz, o nostalgie a traditiilor trecute, astfel nu trebuie sa fim mirati daca aceste tendinte mai apar in magazine sau in cataloagele de moda.
Noi va invitam sa descoperiti pijamalele care le punem la dispozitia publicului larg. O gama de peste 2000 de repere si 40 de branduri.
Dorim sa devenim cel mai reprezentativ magazin de nisa de pe piata din Romania. Aici gasiti, pijamale de dama, pijamale dama marimi mari, pijamale plusate, pijamale pentru gravide, camasi de noapte, pijamale barbati, pijamale barbati marimi mari, camasi de noapte barbati, pijamale copii, halate dama, halate barbati, papuci de casa, accesorii de lenjerie intima.
Va stam la dispozitie pentru orice nelamuriri sau pentru consultanta profesionala gratuita la tel. 0723.163.923.
Echipa Lady-Line va doreste un somn si vise pufoase in cele mai confortabile pijamale.