Camasa de noapte este cea mai veche forma de imbracaminte pentru noapte, mentionata destul de tarziu de catre istorici sub numele de 'camasa de noapte' sau 'camizola'. Pana la aceasta camasa de noapte oamenii se pare ca dormeau goi sau in hainele cu care erau si peste zi.
Este interesant cum modul de gandire al oamenilor se schimba odata cu trecerea timpului. Inainte de culcare, de cele mai multe ori erau indepartate vesmintele, pur si simplu ramanand si dormind in cele care erau sub ele (lenjerie intima gen bluza de corp si indisponsabil). Aceste elemente vestimentare care se regaseau de obicei sub imbracaminte, erau probabil si singurele obiecte care se spalau cu regularitate.
Potrivit dictionarului de moda 'Fairchild', aceste obiecte vestimentare erau folosite la dormit atat de catre barbati cat si de catre femei, croiala lor fiind specifica fiecarui sex in parte.
Acest obiect vestimentar era croit de cele mai multe ori mai jos de genunchi si despicat in partile laterale. Chiar daca astazi in general barbatii nu mai poarta aceste obiecte vestimentare pentru somn, pana in secolul al XIX-lea, camsile de noapte erau purtate atat de barbati cat si de baieti.
Va ganditi poate cum aratau aceste camasi de noapte la inceputul lor? Ei bine de cele mai multe ori partea din fata era impodobita cu broderii, erau inchise cu nasturi pana la mijloc iar manecile erau lungi si crete cu un guler de cele mai multe ori rasucit.
Chair daca poate parea usor deplasat camasile de noapte sau combinezoanele de noapte fasonate cu multa migala, faceau parte inclusiv din garderoba lui Henry al VIII-lea, acest lucru fiind mentionat inclusiv de Thomas Kyd in piesa 'Spanish Tragedy' din 1954. Ca si accesoriu deloc de neglijat erau si scufiile de noapte care daca ne gandim ca de multe ori erau mentionate inclusiv in testamente, ele aveau o oarecare valoare. Avand in vedere ca vorbim atat de barbati cat si de femei, ne imaginam ca aceste scufii de noapte erau gandite intr-un anumit fel pentru barbati si cu o alta abordare pentru femei. Astfel scufiile pentru barbati erau din catifea cu o croiala sofisticata, decorate uneori cu broderii si foarte asemanatoare cu cele care se purtau uneori chiar si in timpul zilei. Diferit de acestea erau 'bonetele de noapte' pentru doamne si domnisoare, care de cele mai multe ori erau realizate din bumbac, brodate cu dantele si alte zorzoane.
Cu timpul vedem ca acest obiect vestimentar a cunoscut o oarecare elaborare, incepand cu sec. al XVII-lea pana la inceputul sec. al XVIII-lea, camasile de noapte pentru barbati au inceput sa fie croite cu aceeasi atentie ca si hainele de zi, cu insertii de dantela in jurul gatului si la maneci. Taietura din jurul gatului a inceput sa fie croita mai adanc decat camasile de zi, iar in perioadele de detoliu, interesant se purtau haine de noapte inclusiv de culoarea neagra. Au inceput sa se realizeze camasi de noapte inclusiv din lana, care amintim ca erau si foarte la moda in sec. XVIII-lea, acestea fiind mai lungi decat cele de zi cu guler care se putea rula.
In timp abordarea sa schimbat astfel in sec XIX, camasile de noapte cu gulerul rasucit au fost inlocuite cu cele inchise la gat, cu nasturi si nu mai lungi de genunchi de data aceasta. Scufiile si bonetele de noapte la randul lor au cunoscut o schimbare in abordare astfel au inceput sa fie colorate si adesea se terminau cu un ciucure sau mot, daca nu chiar cu un simplu nod. Scufiile albe din bumbac si cele incretite ies din moda, iar la finele sec. al XIX-lea toate devin usor desuete.
La fel ca toate obiectele vestimentare inclusiv camasile de noapte au inceput sa se regaseasca sub toate materialele, inclusiv realizate din matase.
De la matase si camasa de noapte a ramas un pas pana cand moda secolului al XVIII-lea aduce in prim plan neglijeul, inventat de francezi. Frantuzoaicele emancipate au inceput sa foloseasca aceste elemente de imbracaminte ca obiect prin care isi puteau exprima sexualitatea in mod liber in spatiul intim. Prin ani 1920 acest neglijeu ajunge sa fie confectionat din satin, dupa moda acelor ani, un material care accentueaza formele si scot in evidenta sexualitatea feminina mai mult decat orice alt material. Si cum niciodata lucrurile nu se opresc acolo unde ajung, mai tarziu , pentru confectioorea acestor neglijeuri au inceput sa se foloseasca materiale translucide, care mai mult descopereau trupul decat il acopereau, o abordare care a devenit o moda foarte bine exploatata de Rita Hayworth, Marilyn Monroe sau alte vedete ale timpului.
Acestia au fost anii (Al Doilea Razboi Mondial) cand incet incet hainele de noapte se transforma din clasicele vesminte utilitare in vesminte senzuale, chiar erotice, neglijeul in sine devenind un obiect de lenjerie ce accentueaza sexualitate oricarei femei.
Odata ce am trecut pragul anilor 1940 si 1970 tendinta neglijeului si a camasilor de noapte de a acentua sexuallitate si de a scoate in evidenta formele feminine se accentueaza, astfel acstea devin tot mai scurte si tot mai largi, in genul rochitelor pentru papusi, de unde si denumirea de 'baby doll'. Apar si accesoriile care accentueaza feminitatea oricarei doamne sau domnisoare gen dantela, pampoane, pene de starc, uneori chiar si bretelele inguste sau panglici care te duc cu gandul la un cadou. Ca si material se revine la matase, materiale transparente, naylon sau sifon.
Cu timpul lucrurile au evolat, si au fost duse intr-o zona mult prea elaborata, uneori acest tip de vesminte utilitare fiind tratate cu aceeasi atentie la detalii, croiala sau abordare ca si orice alta haina cu care ne prezentam in societate. Daca ne gandim ca aceste obiecte vestimentare sunt folosite in momentele noastre cele mai intime, atunci cand suntem in preajma persoanelor cele mai dragi, nu este deplasata aceasta abordare. Cu totii dorim sa ne simtim bine, liberi si cat mai confortabili in hainele pe care le purtam, cu atat mai mult cand vine vorba despre imbracamintea care o folosim in timpul somnului, sau in serile prelungite alaturi de cei dragi inimii noastre.
Astfel camasa de noapte a ramas la moda chiar si in zilele noastre, unde sunt apreciate in genral de persoanele de varsta a doua si a treia, dar exista si persoane tinere care apreciaza libertatea, utilitatea si confortul pe care il ofera in exclusivitate camasa de noapte.
Descoperiti toate modele de camasi de noapte pentru femei, dar iti recomanda sa arunci un ochi si aici.